De kracht van IEMT

Integral Eyemovement Therapy (IEMT)

Bij de persoonlijke ontwikkelingstrajecten gebruik naast de systemische kijk de methodiek van Integral Eyemovement Therapy (IEMT) om te werken met hardnekkige patronen als het gaat om emoties en gevoelens bij mensen.

IEMT is een methode waarmee je intense gevoelens die aan herinneringen zijn verbonden kunt verminderen of neutraliseren. We gaan op zoek naar de eerste herinnering die je hebt bij een bepaald gevoel, omdat daar het fundament gelegd wordt voor het patroon van emoties en reacties in de rest van je leven. Door daar naar toe te gaan en daar mee te werken door middel van specifieke oogbewegingen, halen we de oude verbinding die gelegd is weg. Als we dat niet doen, dan blijft de groef actief en schiet je zelf snel weer makkelijk terug in de groef. Door die eerste herinnering (de imprint) aan te pakken, kunnen we het fundament van het probleem aanpassen. Bij veel mensen is dit een effectieve manier gebleken, alhoewel de ervaringen uiteraard per persoon kunnen verschillen.

Door middel van het doen van specifieke oogbewegingen worden verschillende delen van je brein geactiveerd. Zo maak je nieuwe verbindingen aan in je brein. Het effect is over het algemeen meer rust en minder intense emoties. Het fijne bij deze manier van werken is dat je niet de vervelende herinneringen uitgebreid hoeft te vertellen, maar is het al voldoende dat je zelf die herinnering in gedachte houdt.

IEMT is in te zetten voor:

  • Het neutraliseren van ongewenste emoties en gevoelens.

  • Het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld verlies en trauma

  • Het behandelen van angst, depressie, stress, post-traumatische stress, burn-out

  • Het versterken van identiteitsontwikkeling en persoonlijke groei.

(bron: Anne ten Brinke )

Als het gaat om het omgaan met trauma’s heeft psychiater Bessel van der Kolk een fantastisch boek geschreven: Traumasporen.

Ik heb het hele boek met heel veel interesse gelezen, vooral omdat het zo enorm aansluit bij de gedachte dat alles wat je ervaart op verschillende lagen wordt aangeraakt: neurologisch, fysiologisch, emotioneel. En dat uit alle onderzoeken blijkt dat een holistische benadering verreweg het beste helpt bij het verwerken van trauma. Niet alleen praten, niet alleen bewegen, niet alleen mentale oefeningen doen, maar het geïntegreerd aanpakken van het probleem is de weg naar herstel. IEMT doet dat en kan op veel manieren door andere therapieën of oefeningen ondersteund worden (yoga, tai-chi, voeding, emotie-therapie (afmaken van onafgemaakte emoties)).

 “Zolang je geheimen bewaart en informatie onderdrukt, leef je in feite op voet van oorlog met jezelf. Het verbergen van je diepste gevoelens vergt een enorme hoeveelheid energie. Het ondermijnt je motivatie om betekenisvolle doelen na te streven en maakt dat je je verveeld en afgesloten voelt. Tegelijkertijd blijven de stresshormonen door je lichaam gieren, wat resulteert in hoofdpijn, spierpijn, problemen met je ontlasting of seksualiteit en irrationeel gedrag dat je in verlegenheid brengt of de mensen om je een kwets. Pas als je hebt vastgesteld wat de bron van deze reacties is, kun je beginnen om je gevoelens te gebruiken als indicatie van problemen die dringende aandacht nodig hebben.” p. 318

“Trauma vraagt zoveel levensenergie van je dat die niet naar je eigen toekomst kan stromen. Je kan je eigen potentie niet ten volle leven”.

“ Schwartz stelt:” als men de grondgedachte accepteert dat mensen een aangeboren drang hebben om voor hun eigen gezondheid te zorgen, dan betekent dit dat er bij mensen met chronische problemen iets in de weg staat bij het aanspreken van hun innerlijke hulpbronnen. Door dit te erkennen wordt de taak van de therapeut eerder om samen te werken dan om te onderwijzen, te confronteren of gaten in de psyche te vullen. De eerste stap  naar deze samenwerking is om ervoor te zorgen dat het innerlijke systeem alle delen verwelkomt en beseft dat ze allemaal – zelfs de delen die suïcidaal of destructief zijn – gevormd zijn een poging om het zelfstysteem te beschermen, ongeacht hoe bedreigend ze nu ook lijken” p. 384

Voor mijn eigen werk als IEMT practitioner ben ik onder de indruk van de holistische benadering van IEMT, waarbij taal, neurologie en fysiologie tegelijkertijd een plek krijgt in de aanpak.

En met name de kennis over de werking van de hersenen en het leggen van nieuwe verbindingen tussen delen van de hersenen vind ik heel boeiend.Ik zie dat IEMT een verdere verfijning is geweest van alle therapieen die hiervoor zijn ontwikkeld en dat dankzij het werk van al deze therapeuten en de onderzoekers we toegang hebben tot nieuwe invalshoeken die het voor zoveel meer mensen toegankelijk maakt om traumatische gebeurtenissen in hun leven minder op de voorgrond te hoeven laten zijn, zodat ze ook meer het leven van NU kunnen ervaren.

Vorige
Vorige

Dubbelbeeld

Volgende
Volgende

De kern van systemisch werk