Systemische organisatiescan

In je organisatie speelt het een en ander. Je merkt dat je als leider steeds tegen hetzelfde aanloopt. Het is niet heel duidelijk wat er nou precies is, maar je voelt wel dat er iets is. Je wilt graag meer inzicht krijgen in wat er nu in die onderstroom zit, maar je organisatie is te groot om dat met iedereen tegelijk te onderzoeken. En tegelijkertijd wil je wel ieders geluid kunnen horen, vanuit de verschillende geledingen in het systeem. Ik kan je hierin ondersteunen.

Het is…

… een instrument om boven tafel krijgen wat er in die onderstroom zit. Ik duik als het ware de organisatie in en halen op wat ik aan patronen zie, geef hier betekenis aan in het licht van vitaliteit van organisaties. Dit bespreek ik ook samen met jou als opdrachtgever: wat is hierin helpend om te doen en wat is mogelijk patroonversterkend.  

Het is een intensieve en ook effectieve manier van informatie ophalen, omdat het voeren van de gesprekken vanuit het systemisch perspectief al een interventie op zich is: de deelnemers ervaren de neutraliteit die ik inzet en hoor ook vanuit verschillende perspectieven beelden die er leven, zonder dat het gaat om ‘de waarheid’.

Dit geeft al veel ruimte. Door de terugkoppeling ook aan de medewerkers te geven, herkennen zij ook wat ze hebben ingebracht en voelen zich gehoord. En zien ze ook in welke patronen zij zelf zitten en wat ze daar mogelijk ook onbewust aan bijdragen. Een goede start om als opdrachtgever op door te kunnen bouwen. 

Hoe doe ik dit

Samen met jou als opdrachtgever kijken we welke deelsystemen er zijn (bijv. ondersteunend personeel, klanten, partnerorganisaties, bestuur, degenen die de kerntaak uitvoeren). We bepalen welke groepen logische eenheden vormen waar ik als onderzoeker mee in gesprek ga.  Ik haal verhalen op en schud dit door de systemische zeef: welke informatie zegt iets over de basisprincipes van vitale systemen, wat zijn de patronen die we steeds terug horen. En waar zijn mogelijk ook cruciale verschillen tussen de delen van het systeem.

Ik voer tenminste twee gesprekken met het leidinggevend echalon: vooraf aan de gesprekken met de andere groepen en achteraf. Uit alle informatie haal ik de hoofdlijnen en de kenmerken die daarbij horen. Die koppel ik terug aan de opdrachtgever. Na een reflectieperiode voor de opdrachtgever, geef ik ook een terugkoppeling van de inhoud terug aan de medewerkers, gevolgd door een reflectie van de leider op de opbrengst van onze waarnemingen. 

Afhankelijk van de grootte van de organisatie worden het aantal groepsgesprekken bepaald. Ook kijk ik dan of dit onderzoek alleen of samen met een collega wordt uitgevoerd. Daarop baseren we ook de tijdsinvestering en de kosten.