Wie ben ik?

Ik ben Marije Boot, geboren in Nederland en vervolgens de eerste jaren in Uganda opgegroeid. Die liefde is nooit meer voorbijgegaan. Dat zie je ook terug in de foto’s op deze website. Zelf gemaakt tijdens alle keren dat ik terug ben gegaan. Ik ben een noorderling in het zuiden. Houd ondertussen van de uitbundigheid van carnaval, maar kan het eenvoudige ook enorm waarderen. Niet zo handig met de handen, wel creatief in het denken. En zet ondertussen vaak het lijf lekker in beweging. Want dat helpt de geest ook weer te ontspannen.

Wat is mijn kracht?

Ik werk met aandacht. En in mijn aanwezigheid zorg ik voor de ruimte om samen te onderzoeken wat er speelt. Vertragen waar dat helpend is om ook echt te kijken en te voelen. Wat weten we al, zonder dat we het snappen. Wat spreken we niet uit, terwijl er al helderheid is. Gewoon omdat we zo gewend zijn om het hoofd voorrang te geven. Ik ken het zelf al te goed! Naast het maken van de ruimte, kan ik ook scherp zijn met mijn zoeklicht. Dat in beeld brengen wat zo lastig is, of moeilijk te zien. Dan ben ik ook liefdevol meedogenloos. Dan komt mijn helderheid en doelgerichtheid om de hoek kijken. Ik oordeel niet, ben meervoudig partijdig, benoem wat er is, zoek met de mensen wat NU haalbaar is, nodig uit en stel onderzoekende vragen. Vanuit mijn jarenlange ervaring breng ik suggesties in over wat effectief is voor dat moment. Met het inbrengen van andere perspectieven ontstaat er ruimte voor een andere kijk en andere (helende) bewegingen in de organisatie. Met liefde voor de mens en hart voor de zaak word ik zelf ook geraakt als ik zie dat er weer energie en synergie in een team ontstaat.

Ik neem je mee in de beweging van de buitenkant naar de binnenkant.

Wat is mijn achtergrond?

Toen ik ooit moest kiezen wat welke studie ik zou willen doen, had ik veel ideeën. Het moest in ieder geval wel gaan over omgeving, mensen en ontwikkelen. Politieacademie (want sociologie, psychologie, recht, criminologie), docent in het voortgezet onderwijs of juist pedagogiek? Maar ook sociale geografie vond ik wel interessant (welke invloed heeft de omgeving op de mens en andersom). Het werd uiteindelijk onderwijskunde. Ik ving tijdens de introductiedagen iets op over het vergelijken van onderwijssystemen van verschillende landen: hoe de historie, cultuur en omgeving zo bepalend is. Ik begreep meteen dat ontwikkeling en verandering pas mogelijk is als je snapt waar het vandaan komt. Nou dat is precies wat ik (onbewust) steeds verder ben gaan uitpluizen in mijn werk en leven. Het systemisch werk sluit daar dan ook naadloos bij aan. De toekomst gaat via de achterdeur. Welke overlevingsmechanismen van mensen en systemen spelen dan een rol in de ontwikkeling en de stagnatie hierbij? Het systemisch werken heeft mij hierin veel inzichten en handvatten gegeven om mijn werk te doen. En natuurlijk ook om bewust te worden van mijn eigen patronen. Daarnaast blijf ik nieuwsgierig naar andere inzichten en gedachtegangen. Deep Democracy, Corporate Antropologie, maar ook IEMT( Integral Eyemovement Therapie) en het Sjamanisme met z’n rituelen. Voor de uitpluizers onder ons: mijn LinkedInprofiel kun je hier vinden.

Met wie werk ik samen?

Omdat ik al 15 jaar als zelfstandige werk, heb ik een fijn netwerk opgebouwd met collega’s die meestal vanuit hetzelfde principe werken, maar altijd weer met een eigen unieke inbreng. Als helder is wat ik kan bijdragen op basis van de behoefte van de opdrachtgever, kan ik ook inschatten wat ik niet zelf kan brengen. Dan zoek ik de samenwerking op. Dat kan betekenen dat:

  • we z’n tweeën groepsprocessen begeleiden 

  • dat we beiden delen van een team ondersteunen in hun ontwikkeling 

  • dat er specialisten zijn die een deel van het proces begeleiden of een deelopbrengst maken (bijv. visueel/auditief)


Wie zijn mijn opdrachtgevers (geweest)

Mijn werkwijze kan ik toepassen voor alle werkvelden en functies. De variatie in de vraagstukken en opdrachtgevers maakt mijn werk ook zo boeiend. Mijn opdrachtgevers zijn onder andere:

  • Bestuurders

  • Leiders primair & voortgezet onderwijs

  • Zorginstellingen

  • Zelfstandig ondernemers

  • Directies ondernemingen (profit / non-profit)

  • Toezichthouders en medezeggenschapsraden