Hoe gaan we terug naar een goed werkend vitaal team?
Het loopt niet helemaal lekker in ons team! We hebben veel last van:
Afspraken maken en die dan niet nakomen
Initiatieven die steeds verzanden
Teruggrijpen op ‘maar vroeger….’
Eilandjes
Veel informatiekanalen, inclusief de wandelgang
Oordelen over elkaar
Kunnen jullie ons ondersteunen om weer een goed werkend vitaal team te worden? Daarop was het antwoord van Hella Petit en mijzelf een volmondig JA!
Niet door met adviezen en oplossingen te komen, maar door op zoek te gaan naar de logica waarom het team doet wat het doet.
Hoe gaan we terug naar een goed werkend vitaal team?
Daarvoor gaan we eerst naar de logica waarom het team doet wat het doet.
In een aantal sessies hebben we gekeken naar de dynamieken en patronen in dit team en verkend vanuit welke overlevingsstrategieën dit is ontstaan.
Wat we hebben gezien is dat in dit team de patronen van van je plek gaan en eromheen gaan steeds terugkwamen. En er ontstonden groepjes op basis van emotie als reactie op niet gezien/gehoord voelen. Elk groepje creëerde ook weer een eigen waarheid waarbij er oordelen waren over ‘de anderen’. Daarmee werd ook de energie die aan de gezamenlijke taak besteed zou moeten worden verbruikt voor het in stand houden van de eigen belevingen en overtuigingen. Dat voelde als een energielek en frustratie.
Als er dan ook nog sprake is van een grote groei van het team in een periode waarin weinig samen gekomen kon worden, ging iedereen maar heel hard doen wat zij zelf denken wat goed was. Het effect was dat er een uiteenlopend beeld ontstond van wat er moest en mocht. Uiteindelijk leidde dat tot veel onduidelijkheid wat als onveiligheid werd ervaren.
Dan is het helpend om helderheid te krijgen over het bestaansrecht van de verschillende functies in het team en van het bestaansrecht van elk teamoverleg. Wat doe je voor wie (in de organisatie of voor de buitenwereld) in deze functie en wat moet het effect daarvan zijn? Waarvoor ben je bij elkaar in een overleg? Wat is dan de gezamenlijke opdracht? Hoe organiseren we met elkaar ons overleg en besluitvorming?
Naast het helder krijgen van het bestaansrecht, is het ook helpend om zelf te weten waar je makkelijk op ‘getriggerd’ raakt en leert daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen (en niet je eigen ongemak te projecteren op een ander) dus door aannames te checken en eerst de ander te bevragen in plaats van te veroordelen.
En dan is er ook weer ruimte om met elkaar op onderzoek te gaan naar de essentie van het vak: wat hebben we met elkaar te doen, wat verstaan we eigenlijk onder bepaalde begrippen die we wel dagelijks gebruiken, maar waarbij we zien dat we verschillend handelen. Welke ontwikkelingen willen we eigenlijk samen op gang krijgen? Wat vraagt dan ook van ieder lid van dit team (vanuit de functie en vanuit de expertise).
Vanuit het team horen we terug dat het een heel proces is waar je op moet durven vertrouwen. Er zijn niet meteen kant-en-klare oplossingen, maar het is een reis die je weer samen aan durft te gaan. Elkaar weer vertrouwen geven en de stappen benoemen en successen vieren!